Z dění…

Velikonoční dobroty

Na Boží hod Velikonoční vzala babička k svěcení s sebou do kostela mazanec, víno a vejce. Když to pak domů přinesla, rozkrájelo se svěcené, každý z domácích dostal po kousku a trochu vína. Drůbež a dobytek dostaly zase od obojího jako na Vánoce, aby prý byly domu příchylné a hojný užitek dávaly, povídala babička. (Božena Němcová, Babička)

Na Boží hod Velikonoční se pekl beránek, později jej však vystřídala sladká náhražka z těsta. Místo jehněčí pečeně se také pekla tzv. hlavička, sekanice nebo velikonoční svítek. Svou, ještě pohanskou tradici má i pečení mazanců, symbolizujících sluneční kotouč. Těsto na mazance bylo totožné s tím na Vánočku, která rovněž nese svou symboliku, vyjadřuje pruty, které jsou spleteny v síť, do níž se má chytit slunce. Křesťanské mazance se od těch pohanských liší vyrytým křížem.

Přinášíme vám tradiční recepty na oba dva – beránka i mazanec.

 

Klasický třený beránek z kynutého těsta

Suroviny:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g másla (100 g rozpuštěného másla + 100 g másla)
  • 10 žloutků
  • 100 g cukru krupice
  • droždí (možno použít pro snadnější přípravu instantní droždí)
  • troška citronové kůry a vanilky
  • špetka soli
  • případně loupané sekané mandle nebo rozinky

Postup:

Nejprve rozmícháme máslo se žloutky a utřeme je a potom přidáváme další ingredience. Vymažeme formu, kterou můžeme vysypat mandlemi. Nalijeme do ní těsto a necháme v teple zhruba 45 minut kynout. Nakonec beránka vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut při teplotě 280 ˚C.

 

Tradiční beránek našich babiček

Suroviny:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 5 oddělených vajec, 2 celá
  • 220 g krupicového cukru
  • sáček vanilkového cukru
  • půl citrónu
  • máslo na vymazání formy
  • moučkový cukr na ozdobu

Postup:

Vejce a žloutky ušleháme ve větší míse s cukrem, citrónovou šťávou, kůrou a postupně přisypeme mouku. V jiné míse vyšleháme z bílků tuhý sníh a lehce přimícháme do těsta.

Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme trochou mouky. Těsto vlijeme do ¾ formy a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme přibližně 35 minut nebo dozlatova.

Když formu vyndáme z trouby, zabalíme ji do vlhké utěrky a čekáme, dokud zcela nevychladne. Pak beránka opatrně vyklopíme a libovolně dozdobíme.

 

Mazanec

Stejně tak by na svátečním stole neměl chybět velikonoční svěceník neboli mazanec.

Suroviny:

400 g polohrubé mouky
20 g droždí
70 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
2 dl mléka
100 g másla
3 žloutky
špetka soli
50 g rozinek
rum na namočení rozinek
vejce na potření
50 g mandlových lupínků

Postup:

Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žloutků vypracujeme kynuté těsto. Vmícháme rozinky namočené v rumu a necháme hodinu kynout. Potom z těsta uděláme bochník a dáme ho na vymazaný plech. Opět necháme vykynout. Povrch bochníku nakrojíme do kříže, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme asi 30 minut při teplotě 170 °C.

 

Dobrou chuť