Velikonoční dobroty
Na Boží hod Velikonoční vzala babička k svěcení s sebou do kostela mazanec, víno a vejce. Když to pak domů přinesla, rozkrájelo se svěcené, každý z domácích dostal po kousku a trochu vína. Drůbež a dobytek dostaly zase od obojího jako na Vánoce, aby prý byly domu příchylné a hojný užitek dávaly, povídala babička. (Božena Němcová, Babička)
Na Boží hod Velikonoční se pekl beránek, později jej však vystřídala sladká náhražka z těsta. Místo jehněčí pečeně se také pekla tzv. hlavička, sekanice nebo velikonoční svítek. Svou, ještě pohanskou tradici má i pečení mazanců, symbolizujících sluneční kotouč. Těsto na mazance bylo totožné s tím na Vánočku, která rovněž nese svou symboliku, vyjadřuje pruty, které jsou spleteny v síť, do níž se má chytit slunce. Křesťanské mazance se od těch pohanských liší vyrytým křížem.
Přinášíme vám tradiční recepty na oba dva – beránka i mazanec.
Klasický třený beránek z kynutého těsta
Suroviny:
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g másla (100 g rozpuštěného másla + 100 g másla)
- 10 žloutků
- 100 g cukru krupice
- droždí (možno použít pro snadnější přípravu instantní droždí)
- troška citronové kůry a vanilky
- špetka soli
- případně loupané sekané mandle nebo rozinky
Postup:
Nejprve rozmícháme máslo se žloutky a utřeme je a potom přidáváme další ingredience. Vymažeme formu, kterou můžeme vysypat mandlemi. Nalijeme do ní těsto a necháme v teple zhruba 45 minut kynout. Nakonec beránka vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut při teplotě 280 ˚C.
Tradiční beránek našich babiček
Suroviny:
- 250 g polohrubé mouky
- 5 oddělených vajec, 2 celá
- 220 g krupicového cukru
- sáček vanilkového cukru
- půl citrónu
- máslo na vymazání formy
- moučkový cukr na ozdobu
Postup:
Vejce a žloutky ušleháme ve větší míse s cukrem, citrónovou šťávou, kůrou a postupně přisypeme mouku. V jiné míse vyšleháme z bílků tuhý sníh a lehce přimícháme do těsta.
Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme trochou mouky. Těsto vlijeme do ¾ formy a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme přibližně 35 minut nebo dozlatova.
Když formu vyndáme z trouby, zabalíme ji do vlhké utěrky a čekáme, dokud zcela nevychladne. Pak beránka opatrně vyklopíme a libovolně dozdobíme.
Mazanec
Stejně tak by na svátečním stole neměl chybět velikonoční svěceník neboli mazanec.
Suroviny:
400 g polohrubé mouky
20 g droždí
70 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
2 dl mléka
100 g másla
3 žloutky
špetka soli
50 g rozinek
rum na namočení rozinek
vejce na potření
50 g mandlových lupínků
Postup:
Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žloutků vypracujeme kynuté těsto. Vmícháme rozinky namočené v rumu a necháme hodinu kynout. Potom z těsta uděláme bochník a dáme ho na vymazaný plech. Opět necháme vykynout. Povrch bochníku nakrojíme do kříže, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme asi 30 minut při teplotě 170 °C.
Dobrou chuť