Z dění…

Družbance

Suroviny

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 200 - 250 ml mléka
  • 125 g másla
  • půl kostky droždí (25 g)
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření

Náplň

  • 250 g tvarohu – ideálně ochucený, vanilkový
  • 50 g mletého maku
  • 100 ml mléka
  • kousek másla
  • 50 g cukru
  • 100 g povidel
  • trochu rumu
  • loupané mandle nebo mandlové plátky
  • hrozinky

Postup

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Do misky dáme lžíci mouky a lžíci cukru, rozdrobíme kvasnice, zalijeme trochou mléka a rozmícháme na kašičku. Necháme vzejít kvásek. 

Do mísy prosejeme mouku a přidáme špetku soli a cukr. Nalijeme zbylé mléko, přidáme vejce, žloutek a úplně nakonec máslo. Z ingrediencí umícháme hladké těsto. Do těsta dáme nejdříve jen 200 ml mléka a až potom, podle potřeby mléko přidáváme. Případně přidáme i trochu mouky, aby těsto nelepilo. 

Těsto necháme v míse kynout asi 3/4 hodiny. Poté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na menší bochánky. Asi dvanáct až čtrnáct kousků. A necháme další 1/2 hodinky kynout. 

Nakynuté bochánky rozválíme na placky, s maličko zvýšeným okrajem. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a doprostřed rozprostřeme náplň. Tu můžeme různě kombinovat nebo dělat jen jednodruhové koláče a vrh zdobíme mandlemi.

Maková náplň – mléko přivedeme k varu, oosladíme. Přidáme mák, rozmícháme a vmícháme ještě kousek másla. Necháme vychladnout.

Tvarohová náplň – do ochuceného tvarohu přidáme hrozinky namočené do rumu. Obyčejný tvaroh přisladíme podle chuti cukrem a ještě můžeme přidat trochu vanilky.

Povidlová náplň – do povidel přidáme trochu rumu a rozmícháme.

Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C, asi 15 minut. Dokud nejsou okraje krásně zlatavé.

 

Dobrou chuť