Z dění…

Vyhánění dobytka na pastvu

Vyháníme dobytek na pastvu.

Staré české přísloví říká, že v máj vyženeme kozy v háj. A že je toto pořekadlo pravdivé, se můžete přesvědčit při další akci v hoslovickém mlýně v neděli 8. května 2016. Jedním z nejdůležitějších svátků v životě pastevce bylo vyhnání dobytka na první jarní pastvu. Dělo se tomu tak na začátku května, kdy bylo dostatek trávy a noční teplota byla stabilnější , takže dobytek mohl venku zůstat dnem i nocí.

„Stádo vyženeme na pastvu už v 10 hodin ráno. Takže přijeďte včas,“ říká Tereza Daňková, která se svou farmou v Hoslovicích na programu participuje. Návštěvník tak uvidí skutečné vyhnání stáda, kdy masný dobytek přejde na své letní stanoviště. K vidění bude i žehnací rituál.

Program v hoslovickém mlýně začíná dopoledne a celý historický areál opět ožije pilnou prací. Tradičně se bude péct poctivý kváskový chléb, ochutnávky jsou už samozřejmostí. Stejně tak budou mít příchozí možnost odnést si domů kvas jako základ vlastních pecnů.

„Budeme stříhat ovce a celkově se ulička od nové budovy k mlýnici promění ve vlněnou dílnu. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet, jak vznikne z vlny niť a následně pletený výrobek. Taková dílna od vlny po ponožku,“ říká Martin Slavík, který program v Hoslovicích zajišťuje a dodává: „8. května dorazí i náš partnerský mlýn Finsterau z Německa. Kolegové také přivezou vlněné ukázky, takže bude vidět rozdíl českého a německého zpracování.“

Dále budou pro turisty připraveny ukázky výroby a zpracování másla. „Používáme původní odstředivku, která zde v mlýně po předcích zůstala a stále je plně funkční. Máslo vrtíme, nestloukáme. Rozdíl na místě rád vysvětlím,“ říká Jaroslav Janout, správce mlýna. Kombinace čerstvého másla a právě upečeného chleba dokáže potěšit lidová i zhýčkaná ústa!

Hoslovický mlýn nabídne samozřejmě i tradiční dětské dílny, stánkový prodej. Za zmínku stojí i fakt, že místní koza poradila v neděli 24. 4. 2016 tři kůzlata, která budou vesele skotačit kolem chlívku. Takže druhou květnovou neděli v Hoslovicích.